Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hasznos Miklós: Az 1990-es MDF
  2008-07-04 17:56:48, péntek
 
  Hasznos Miklós: Az 1990-es MDF-SZDSZ megállapodás, avagy a rendszerváltozás meghiúsulása
2008-07-04 13:51 barikád.hu


Hasznos MiklósHasznos MiklósA paktum szó latin eredetű, és a római jogból került át a mindennapi szóhasználatba. A római jog egyik főszabálya pedig a ,,pacta sunt servanda" elv: a szerződéseket be kellett tartani. A két fél akaratmegegyezését kinyilvánító szerződés szinte szent és sérthetetlen, a jogrendszer ennek betartását köteles biztosítani.

A magyar értelmezés szerint azonban nem ilyen egyértelmű a helyzet. A szó jelentésének nemcsak pozitív tartalma van. A paktum alkut is jelent, és ha az alku elvtelen, akkor szokták azt mondani: lepaktáltak, azaz a rossznak, a kevésbé értékesnek engedtek valamiben.

Politikai síkon a paktumot politikai szervezetek szokták kötni, általában valami közös cél elérése, vagy valami kedvezőtlen hatás elkerülése érdekében. A paktum általában több, mint a kompromisszum, mert a kompromisszum alatt azt értjük, ha egy konkrét ügyben vagy kérdésben mindkét fél valamit enged, és a kompromisszum mindig egy adott helyzetre és időre vonatkozik. Mi is engedünk valamit, ti se követeljetek többet, és máris mehetünk tovább!

Ugyanakkor a paktum, egy hosszabb időszakra vonatkozó megállapodás és a végrehajtás után már nemigen csinálható vissza, legalábbis probléma- és feszültségmentesen. A paktumnak még az is sajátossága, hogy valamelyik fél nyer vele, vagyis valami többlethez jut, míg a másik fél valamiről lemond, ami egyébként megilletné és megtehetné.

A magyar történelemben előfordultak már paktumok, gondolok itt az egyik legismertebbre, a Bethlen-Peyer paktumra.

Mivel minden paktum valami konkrét helyzetben születik, a paktum megítélése szempontjából döntő fontosságú az akkori társadalmi, politikai és nemzetközi helyzet alapos elemzése, hogy indokolt volt-e az egyik fél lemondása valamiről, és mennyiben szolgálta a társadalmi fejlődést a másik félnek a kötelezőn kívüli, úgynevezett ,,helyzetbe hozása".

Még valamit figyelembe kell venni: az idő múlásával változhat a megítélés is. Lehet, hogy valami adott időpontban nem tűnik helyesnek, de az idő igazolja azt. De az is lehet, hogy ami akkor sikernek látszott és eredménynek, később mulasztásként értékeljük, és nyögjük a következményeit.

Az MDF-SZDSZ paktum az első szabad választások után jött létre, és közvetlen előzménye az ellenzéki kerekasztal-tárgyalások lezárásakor készült megállapodás. Ezt a megállapodást 15 szervezet kötötte, de a végső aláírását az SZDSZ és a Fidesz megtagadta. Ennek a sokoldalú paktumnak a lényege a békés átmenet biztosítása, a köztársasági elnök választásával, valamint az országgyűlési választások lebonyolításával kapcsolatos szabályozás megalkotása. Máig is megoldatlan témája volt a megállapodásnak annak kimondása, hogy a tájékoztatási intézményekben érvényesüljön a pártatlanság elve. A megállapodás felhatalmazta az úgynevezett középszintű bizottságot, hogy a szakértői bizottságok által előkészített egyes témákra vonatkozó megállapodásokat megkösse.

Alig telt el azonban egy félév, a választások után a két legnagyobb párt már nem érezte magára nézve kötelezőnek a megkötött megállapodást, és új paktumot kötöttek egymással, amihez már nem volt szükségük a többi pártok egyetértésére. Csak a történeti hűség kedvéért jegyezzük meg, hogy a széleskörű megállapodás aláírásának időpontja: 1989. szeptember 18., az MDF-SZDSZ paktum aláírásának időpontja pedig 1990. április 29. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a választások után szinte azonnal megkezdődtek a tárgyalások a két fél között, hogy a Parlament alakuló ülésére már aláírt paktummal rendelkezzenek. Pedig nem kis kérdésekről volt szó, hiszen a paktum négy mellékletből áll. Az első mellékletben több oldalon szövegszerű alkotmánymódosítások is szerepelnek. Ezekhez az alkotmánymódosításokhoz a többi pártnak csak egyetlen véleménye lehetett, utólag megnyomni az igen gombot a Parlamentben.

Ennek a politikai alkunak egyetlen olyan része volt, amire most utólag is azt lehet mondani: ésszerű, nem pártérdekek indikálták és valóban a parlamentáris demokrácia működését segítette. Éppen ezért ezt a részt nyugodtan lehetett volna a parlament elé terjeszteni paktum nélkül is Ez a rész a II. sz. melléklet, amely felsorolja, melyek azok a törvények, amiket kétharmados többséggel lehet csak elfogadni, illetve módosítani. A felsorolásból az is következik, hogy amelyek ebben nem szerepelnek, azok egyszerű, 50% + 1 szavazatos törvények, tehát pl. a költségvetési törvény is elfogadható egyszerű többséggel.

Nem a mellékletben, hanem a megállapodás szövegének 2. pont e) bekezdésében szerepel az a kitétel, hogy ,,az ellenzék részére e kivételes közjogi megoldással teremtett többletjogokat nem fogják visszaélésszerűen gyakorolni és a kormányzati munka akadályozására felhasználni." Ez azonban a gyakorlatban az idő múlásával csak hiu ábránd maradt.

A III. számú melléklet olyan kérdéseket szabályozott, amiben kizárólag csak a két párt volt érdekelt és a két párt megjelölt személyiségei. Az alkotmánymódosítás után a köztársaság elnöke Göncz Árpád legyen MDF támogatással, míg az Országgyűlés elnöke Szabad György (MDF) legyen az SZDSZ támogatásával is. Első alelnök pedig Dornbach Alajos (SZDSZ) lesz. Ez a szokatlan személyi gesztus volt az ellentétele annak, hogy a Parlament minisztert nem válthat le, csak a miniszterelnök - vagyis az egész kormány - ellen lehet bizalmatlansági indítványt benyújtani.

A paktum ezen része azt tükrözte, hogy a kormánykoalíció vezető pártjának fontosabb a legnagyobb ellenzéki párt vezetőinek ,,helyzetbe hozása", mint a saját koalíciós partereinek beemelése a közjogi méltóságok közé. Ez nemcsak a koalíciós partnerek lekezelése, hanem a választói akarat semmibevételét is jelentette, hisz nem azért szavaztak az MDF-re hogy SZDSZ-es köztársasági elnök legyen. A paktum ezen részének ki nem mondott célja tulajdonképpen az volt, hogy ha már sikerült azt megakadályozni, hogy a nép közvetlenül válasszon magának köztársasági elnököt, akkor nehogy a végén egy banánhéjon csússzanak el, és a Parlamentben is sikeres legyen Pozsgay Imre esetleges jelölése. Inkább a győztes párt is támogatja a vesztes jelöltjét ennek érdekében.

Érdemes visszapillantani az 1945-ös, háború utáni első demokratikus választásokra. Akkor a Kisgazdapárt egymaga nyert 50% feletti aránnyal. Pedig a szovjet csapatok jelenléte, a kommunista párt hatalmi törekvései ellenére igencsak szorongatták a kormányzó győztes pártot, de nem adta ki kezéből a közjogi hatalmat, mert a köztársasági elnök, a miniszterelnök és a házelnök is kisgazda lett. A kényszerű koalícióban legfeljebb tárcát kapott a kommunista, a szociáldemokrata és a parasztpárt, de a kisgazdapárt nem juttatta közjogi méltósághoz a veszteseket, nem csapta be választóit.

A paktum ezen pontja alapján gyakorolt köztársasági elnöki magatartás számtalan esetben a kormányzati célokkal ellentétesen hatott, inkább megfelelt egy ellenzéki párt magatartásának, mint a pártatlan, megoldást kereső, elnöki magatartásnak. A kárpótlás félresikeredettsége, az elmaradt elszámoltatás, az indokolt személycserék akadályozása, több, a Parlament által elfogadott törvény aláírásának késleltetése vagy alkotmánybírósághoz küldése az MDF-kormány tehetetlenségének látszatát keltette az állampolgárokban, aminek első jelei már az 1990-es őszi önkormányzati választásoknál megmutatkoztak, és előrevetítették árnyékát az 1994-es választási vereségnek amit az MDF azóta sem hevert ki. Mindezek forrása a paktum III. melléklete!

A paktum IV. sz. melléklete egy vegyes anyag. Mindaz, ami nem alkotmány, nem kétharmados törvény, nem személyi kérdés, itt került szabályozásra. Ennek is vannak máig ható rendelkezései. Ilyen például a kinevezési jogkörrel kapcsolatos megállapodás. Hiába írta elő a megállapodás hogy a Tévé, Rádió elnökét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki, erre nem volt hajlandó a köztársasági elnök úr. Így állt elő az a helyzet, hogy a nyíltan kormányellenes Hankiss Elemért és Gombár Csabát, a Tévé és a Rádió akkori elnökeit leváltották ugyan, de a miniszterelnök által megnevezett utódjaikat a köztársasági elnök nem volt hajlandó kinevezni.

Mint minden politikai alkunak, ennek a paktumnak is mindkét fél számára voltak kedvező és kedvezőtlen hatásai. De vajon jó volt-e a kibontakozó demokráciának, jó volt-e a magyar népnek? Mennyiben növelte a bizalmat a gondolkodó magyar állampolgárban az a tény, hogy eddig egy párt KB-je döntötte el, mi jó nekünk, most két párt szűk elitje, vezetése - és nem tagsága - dönti el, mi jó nekik.

Az a nimbusz, amit az ország kormányozhatóságáról szoktak mondani, lassan szertefoszlik, mert hisz már annak a ciklusnak a második felében sem tartották be a paktumot. Sőt most szinte úgy múlt el négy év (a cikk 2002-ben íródott - a szerk.), hogy egyetlen érdemleges kétharmados törvényt sem tudott hozni a Parlament, és mégis kormányozható volt az ország.

Tárgyilagos politikatörténeti megítélés talán csak évtizedek múlva várható, ha már nem az érintett személyeknek kell magyarázniuk saját bizonyítványukat. Mindenesetre sokat árul el magának a megállapodásnak és a mellékletnek utolsó mondata, amit mindkét fél aláírt, ezzel magáénak vallotta. A megállapodás utolsó mondata: ,,A felek őszinte megelégedéssel vennék tudomásul, ha a többi parlamenti párt - amelynek hasonló történelmi felősségtudatáról meg vannak győződve - egyetértéssel fogadná megállapodásukat."

Ebből kitűnik, hogy csak szeretnék, ha a többiek ehhez hozzá nem szólnának, csak egyszerűen tudomásul vennék. Nem ismerik a véleményeket az alku megkötői, csak szeretnék és megelégednének, ha a többiek tudomásul vennék, úgy, mint egykoron az MSZMP KB határozatait is kényszerűen tudomásul vette a társadalom, a hazafias népfront és a szakszervezetek utólagos egyetértésével.

Ugyanakkor meg vannak győződve a többiek történelmi felelősségtudatáról az aláírók. Hát ha meg voltak győződve, akkor miért kellett a többiek háta mögött megkötni a paktumot? Nem lett volna szebb az optikája, ha ezt a kormányozhatóság érdekében magyarázott megállapodást a felelősségtudattal rendelkező többiekkel együtt kötik meg, és nem utólag várják egyetértésüket? Esetleg két héttel később ült volna össze az első szabadon választott Parlament, de nem esett volna ekkora folt a parlamenti demokrácia áhított becsületén.

Az aláírók is tisztában voltak azzal, hogy nem a politikai korrektség mintapéldánya az, amit most mindenki háta mögött megtesznek felhatalmazás nélkül. Mert még saját pártjaik tagságától sem kértek felhatalmazást. Erre utal a IV. sz. melléklet utolsó mondata is: ,,A felek megállapodásukban foglaltakat a lehető leggyorsabban hajtják végre, és közös megegyezéssel egyidejűleg hozzák nyilvánosságra."

Ez az utolsó mondat is arról árulkodik, hogy a nyolc aláíró személy legfőbb gondja az volt, minél előbb mindent végrehajtani, hogy semmin ne kelljen változtatni, nehogy valami előzetesen kiszivárogjon, és esetleg saját pártjukból is megjelenjenek más vélemények. Ebben tökéletesen egyetértettek, saját párttagságuk negligálásában. Ezért is csak egyszerre hozhatták nyilvánosságra, miután már mindent végrehajtottak, vagy a végrehajtást visszafordíthatatlanná tették.

Természetesen lehet azon vitatkozni, mi és mennyire volt indokolt, egészében jó volt-e, avagy sem. De minden minősítéstől függetlenül egyetlen dolgot bizonyított, a sokat áhított többpártrendszerű demokrácia is úgy kezdődik, hogy nem a választók, hanem a pártelit akarata és érdeke érvényesül.

Az úgynevezett rendszerváltás tehát egy paktummal kezdődött. El is maradt az ígért ,,tavaszi nagytakarítás" a választási győzelem után. Az elszalasztott történelmi lehetőség következménye, hogy ma is a lezáratlan múlttal kell foglalkozni, és ma sem lehet kétharmados törvényekben gondolkozni. Miközben a paktum következményeit még mindig nyögjük, az aláíróik döntő többsége már nincs abban a pártban, amely nevében a paktumot megkötötték.

Dr. Hasznos Miklós
barikád.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: visszapillantani, megállapodásukat, kormányozhatóság, szociáldemokrata, megállapodásokat, állampolgárokban, bizonyítványukat, rendszerváltozás, lebonyolításával, megállapodásnak, előrevetítették, következményeit, szakszervezetek, bizalmatlansági, kormánykoalíció, kormányellenes, tulajdonképpen, semmibevételét, végrehajtottak, állampolgárban, nyilvánosságra, negligálásában, megakadályozni, miniszterelnök, rendelkezzenek, megmutatkoztak, választásoknál, megelégednének, intézményekben, magatartásának, egyetértésével, felhatalmazást, legismertebbre, megelégedéssel, egyetértésüket, szóhasználatba, 1990-es MDF-SZDSZ, rendszerváltozás meghiúsulása, római jogból, mindennapi szóhasználatba, jogrendszer ennek, magyar értelmezés, paktum alkut, alku elvtelen, kevésbé értékesnek, paktumot politikai, paktum általában, kompromisszum alatt, konkrét ügyben, kompromisszum mindig, adott helyzetre, hosszabb időszakra, Hasznos Miklós, Hasznos MiklósHasznos MiklósA, Göncz Árpád, Szabad György, Dornbach Alajos, Pozsgay Imre, Hankiss Elemért, Gombár Csabát, MSZMP KB,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Png nő  Minden harmadik...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Irgalom és ítélet  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Png nő  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Kerüld el az evangélium örömén...  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Esti kép  Png nő  Albert Einstein gondolata  Akarat  Albert Einstein gondolata  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Png telefon  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Elköszönt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Őrizkednünk kell...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Egy hatékony szolga  Szép estét kedves látogatóimna...  Próbálj meg ...  Png fotel  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Szép álmokat!  Png lepke  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Albert Einsteinről  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Még csak most kezdődik a nap  Akarat  s immár én is felragyogva, ért...  Png fotel  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Alázat  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Szép estét kedves látogatóimna...  Kövesd a cowboyt!  Hogy lehet megtartani  Garai Gábor - Takarítás  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Éretlen vers  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  A kételkedés kezelése  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy bizonyos határt  Png virág  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Nem számIt  A boldog családok mind hasonló...  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
1990-es MDF-SZDSZ, rendszerváltozás meghiúsulása, római jogból, mindennapi szóhasználatba, jogrendszer ennek, magyar értelmezés, paktum alkut, alku elvtelen, kevésbé értékesnek, paktumot politikai, paktum általában, kompromisszum alatt, konkrét ügyben, kompromisszum mindig, adott helyzetre, hosszabb időszakra, végrehajtás után, magyar történelemben, egyik legismertebbre, paktum megítélése, akkori társadalmi, társadalmi fejlődést, másik félnek, kötelezőn kívüli, első szabad, végső aláírását, sokoldalú paktumnak, békés átmenet, köztársasági elnök, országgyűlési választások, megállapodásnak annak, tájékoztatási intézményekben, pártatlanság elve, megállapodás felhatalmazta, úgynevezett középszintű, szakértői bizottságok, választások után, megkötött megállapodást, többi pártok, történeti hűség, széleskörű megállapodás, paktum négy, első mellékletben, többi pártnak, igen gombot, politikai alkunak, parlamentáris demokrácia, részt nyugodtan, költségvetési törvény, megállapodás szövegének, ellenzék részére, kormányzati munka, köztársaság elnöke, szokatlan személyi, ellentétele annak, miniszterelnök &#8211, egész kormány, paktum ezen, kormánykoalíció vezető, legnagyobb ellenzéki, saját koalíciós, közjogi méltóságok, koalíciós partnerek, választói akarat, banánhéjon csússzanak, győztes párt, vesztes jelöltjét, szovjet csapatok, kommunista párt, kormányzó győztes, közjogi hatalmat, kényszerű koalícióban, kormányzati célokkal, ellenzéki párt, elmaradt elszámoltatás, indokolt személycserék, 1990-es őszi, 1994-es választási, vegyes anyag, kinevezési jogkörrel, megállapodás hogy, miniszterelnök javaslatára, nyíltan kormányellenes, miniszterelnök által, kibontakozó demokráciának, magyar népnek, gondolkodó magyar, párt KB-je, második felében, cikk 2002-ben, érintett személyeknek, mellékletnek utolsó, megállapodás utolsó, felek őszinte, többi parlamenti, többiek ehhez, alku megkötői, többiek tudomásul, hazafias népfront, szakszervezetek utólagos, többiek történelmi, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2234
  • e Hét: 16464
  • e Hónap: 27575
  • e Év: 181071
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.